In deze vervolgopleiding ontwikkel je een diepgaand begrip van de werking van organisaties. Je onderscheidt jezelf als manager, organisatieadviseur of ondernemer door een integrale blik en oplossingen waarmee je werkt aan betekenisvolle, coherente organisaties.
Je werkt in de opleiding aan een reëel vraagstuk van een organisatie. Je leert hoe je deze organisatie integraal kunt waarnemen in wie ze is (identiteit, levensfase, structuur), wat er speelt in de externe omgeving en welke ontwikkelopgave de organisatie werkelijk heeft.
Coherence helpt je om wezenlijke zaken aan het licht te brengen. Zaken waar je anders makkelijk aan voorbij gaat of die moeilijk te duiden zijn. Dit maakt dat je scherper bent in je waarneming, met helderheid kunt zeggen wat er speelt en een adequate aanpak kunt voorstellen.
Je volgt de opleiding in een kleine groep gelijkgestemden, die anders willen kijken naar zichzelf, de organisatie(s) waarvoor ze werken en hun betekenis en impact in de wereld. Je denkt actief met elkaar mee en vertaalt de theorie zo naar uiteenlopende praktijksituaties.
Al na de eerste sessie ging ik op een andere manier in gesprek met mijn opdrachtgever bij een adviesopdracht. Ik wist relevante dingen te benoemen die ik eerder niet op m’n netvlies had.
Inhoud
Dag 1 | De hele organisatie in beeld
Hoe breng je een organisatie adequaat en in samenhang in kaart? Hoe vorm je een compleet beeld door te kijken naar de Levenslijn het organisatieontwerp en de organisatietypologie? Hoe duid je de betekenis van de verschillende ontwikkelfasen van organisaties?
Dag 2 | Organiseren in een VUCA-wereld
Hoe zie je een organisatie in het licht van de huidige tijdgeest? Hoe maak je een integrale externe analyse met het Coherence Kompas? Hoe beoordeel je betekenis van ontwikkelingen in de omgeving en vertaal je dit naar de opgaven van de organisatie om relevant te blijven?
Dag 3 | Definiëren van een vraagstuk
Hoe onderzoek je de kwaliteit van de propositie, het werksysteem en het vakmanschap? Hoe onderzoek en duid je het samenspel van krachten en vermogens? Hoe waardeer je de kracht van het langetermijnperspectief? Hoe leg je verbanden tussen het perspectief, de dagelijkse operatie en de wijze waarop de organisatie is ingericht als basis voor de definitie van het vraagstuk?
Dag 4 | Van een visie op het vraagstuk naar een visie op de aanpak
Hoe bepaal je welke aanpak past bij de aard van het vraagstuk én de organisatie? Hoe ontwerp je een aanpak die werkt? Hoe volg je de juiste veranderkundige route en neem je mensen mee? Welk leiderschap wordt van jou gevraagd?
Dag 5 | Slotpresentatie en reflectie
Je werkt aan de hand van een reëele casus uit je eigen praktijk. Theorie en opdrachten vind je in de online Coherence Academy.
Praktisch