Innerlijk verlichtend koken

De oudste recepten die ooit zijn gevonden komen uit Mesapotamie, letterlijk ’twee-stromen-land’. Het is het land tussen de Eufraat en de Tigris, in het huidige Irak en Syrie. De recepten zijn ruim 4.000 jaar oud, in spijkerschrift geschreven op een kleitablet. De Libanese keuken is hiervan afgeleid en staat tegenwoordig bekend als de meest verfijnde keuken van het midden-oosten.

Voor de sessie ‘innerlijk verlichten’ stelde Jacques een heerlijk vegetarisch menu samen van gerechten uit de Libanese keuken. Voedend voor lichaam en ziel. Wil je ook Innerlijk verlichtend koken? Hieronder lees je hoe.

Gegrilde aubergine met feta

Bron: Comptoir Libanais, Libanese Keuken

INGREDIËNTEN

  • olijfolie
  • 4 stuks aubergine
  • zout en zwarte peper uit de molen
  • 375 gram fetakaas
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 60 gram pijnboompitten
  • 3 1/2 handjes munt gesnipperd, plus een paar extra blaadjes
  • za’atar om te strooien

BEREIDINGSWIJZE

Verhit de grill op de hoogste stand voor en vet een bakplaat in met olie. Leg de aubergines op een plank, verwijder het kapje met de steel en snijd de aubergine in de lengte in dunne plakjes. Kwast de plakjes royaal in met olie, bestrooi ze met peper en zout en leg ze op de ingevette bakplaat.

Schuif de bakplaat onder de hete grill en rooster de aubergines aan beide kanten goudbruin.

Prak de feta in een kom, sprenkel een scheutje olie erover, meng de knoflook erdoor en tot slot de pijnboompitten.

Schep het kaasmengsel op de plakjes aubergine en zet ze nog een minuut of twee onder de hete grill om de feta net op te warmen.

Schep de plakjes aubergine op een schaal, strooi de gesnipperde muntblaadjes en de za’atar erover en serveer.

Bulgur salade met verse erwten en munt

Bron: Comptoir Libanais, Libanese Keuken

INGREDIËNTEN

  • 150 gr doperwten vers of diepvries
  • 300 gr droge bulgur
  • 1 bosje verse munt alleen de blaadjes, grofgehakt
  • 1 bosje bladpeterselie alleen de blaadjes, grofgehakt
  • 1 1/2 el olijfolie
  • 25 ml ciderazijn
  • 1 st granaatappel zaadjes
  • zout en zwarte peper uit de molen, naar smaak

BEREIDINGSWIJZE

Doe de erwten met een 1/2 tl zout in een pan kokend water, laat ze een paar minuten pruttelen en giet ze af.

Doe de bulgur in een kom, giet er een laagje lauw water op en laat hem 30-60 minuten staan tot hij zacht is. Giet het water af.

Laat de erwten even in een kom ijswater schrikken om ze mooi groen te houden.

Prik de bulgur met een vork los en roer er naar smaak peper en zout door.

Hussel vlak voor het serveren de kruiden en de uitgelekte erwten met de olijfolie en azijn door de bulgur.

Platbrood met halloumi en zwart sesamzaad

Bron: Comptoir Libanais, Libanese Keuken

INGREDIËNTEN

  • 12 stuks minipita
  • 150 gr halloumi in zeer dunne plakjes
  • 1 tl sesamzaadjes
  • 1 tl zwarte sesamzaad
  • snufje gemalen koriander
  • olijfolie om mee te besprenkelen
  • zout
  • paar takjes munt ter garnering

BEREIDINGSWIJZE

Verhit de oven tot 220 graden en verwarm een bakplaat voor.

Leg de plakjes halloumi op de pita’s en strooi de sesamzaadjes erover. Voeg naar smaak een snufje zout en de gemalen koriander toe en besprenkel ze met een paar drupjes olie.

Schuif de man’ousha op de bakplaten en zet ze ongeveer 6 minuten in de oven tot het deeg krokant en de halloumi gesmolten is.

Schuif ze op een snijplank, bestrooi ze met munt en serveer ze warm.