Start met morning pages en

Bevrijd je creatieve kracht

DOOR | Judith Botman

‘Computer says no…’ Ken je dat gevoel? Een bomvol hoofd, het gevoel dat je van alles moet en toch komt er niets uit je handen. Een hoop getob, maar geen letter op papier, geen idee tot uitvoering. Wanneer ik vorig jaar aan iemand vertel dat ik me wel eens zo voel, doet ze mij The Artist’s Way van Julia Cameron cadeau. Doel van het boek: ruimte scheppen voor de creatieve kracht die je als mens tot je beschikking hebt. Het blijkt een schot in de roos.

Het boek bevat een hele serie oefeningen, waarmee je je stap voor stap ontdoet van allerlei blokkades die je hebt opgebouwd. En het allerbelangrijkste: je start de dag met het schrijven van drie pagina’s. Deze drie ‘Morning Pages’ vormen een centraal element in haar aanpak. Je veegt er – vlak na het opstaan – letterlijk je hoofd mee schoon en legt zo de basis voor een dag waarin je creativiteit rijkelijk kan stromen.

De oefeningen uit het boek zijn leuk om te doen, al geef ik toe dat ik ze niet heb afgemaakt. Maar de Morning Pages zijn een gewoonte geworden, waar ik zelfs hartje winter graag wat eerder voor opsta. Want het werkt!

Het principe is simpel. Direct nadat je je bed uitgaat pak je je notitieboekje en begint te schrijven. Niet denken, gewoon kijken wat er komt. Flarden van dromen, je terugblik op een gesprek van gister, zorgelijke gedachten die je uit je slaap hebben gehouden. Een paar boodschappen die je nog moet doen of een actie die je niet moet vergeten. Wat je schrijft maakt niet uit, als je maar schrijft. Fouten, kromme zinnen, van de hak op de tak. Het is puur voor jezelf en teruglezen is niet de bedoeling. Ik schreef zelfs regelmatig dat ik niks te schrijven had. Geen punt, zo lang je pen het papier maar vult, drie pagina’s in totaal.

Want daarin zit de crux. Door de schrijven ruim je op. Het is alsof je de schoorsteen veegt en de lucht weer vrij kan stromen. En het frappante is; na 1,5 pagina ballast wegschrijven, begint er iets te gebeuren. Na het gedoe komen ideeën, heldere inzichten, een haarscherp weten. Voor m’n gevoel gedachteloos, vind ik woorden die juist veel zeggen. Een effect dat de hele dag voelbaar blijft. Geweldig om te ervaren.

Eerlijk is eerlijk, er zijn perioden dat m’n boekje ligt te verstoffen en ik een tijdje niet schrijf. Maar al snel ga ik het missen en pak ik vanzelf de draad weer op. Dekentje om, kopje thee erbij, schrijven maar. Ik kan het je van harte aanbevelen.

Inzicht met Coherence

morning-pages Hoe het ruimte scheppen werkt, laat zich mooi zien in Coherence. Ik heb er een plaatje bij gemaakt.

De stemmetjes in je hoofd, wirwar aan gedachten, gevoeligheden en knopen in je buik; de ‘drukte’ in je werksysteem belet je om verbinden te maken met je creatieve, scheppende, meer abstracte kwaliteiten. Door een moment te creëren waarop je de drukte aandacht geeft en tot rust brengt, maak je de weg weer vrij voor deze kracht.

Bevrijd je innerlijke kunstenaar en laat maar stromen die ideeën 🙂

Bestel hier het boek ‘The Artists Way’ (NL-versie) van Julia Cameron >>