Wat betekent het eigenlijk als we spreken van een coherente organisatie, ofwel ‘een organisatie die klopt’?

We hebben de 5 principes van een coherente organisatie voor je op een rij gezet. Hoe coherent is jouw organisatie?

In deze post Principe 3: breng waarden echt tot leven

Kernwaarden geven weer wat je echt belangrijk vindt als organisatie. Ze geven kleur aan wie de organisatie in wezen is. In een coherente organisatie zijn de waarden niet met het hoofd bedacht, maar worden ze werkelijk in het hart gevoeld. Op deze manier geven ze uitdrukking aan haar unieke identiteit. 

Waarden vormen de basis voor de verbinding die je voelt. De verbinding tussen medewerkers en tussen de organisatie en haar klanten, partners en andere stakeholders. Een krachtige identiteit kun je op vele manieren ervaren. In producten en diensten, in persoonlijk contact, op de locatie en via social media; dit is wie we zijn, dit is waar ons hart voor klopt.

De coherentie-check

  • Wat zijn de kernwaarden van jouw organisatie?

  • Zijn deze waarden ‘bedacht’ of komen ze echt uit het hart? Geven ze weer wat de organisatie echt belangrijk vindt voor klanten en medewerkers?

  • Zijn de waarden in de praktijk werkelijk beleefbaar? Bijvoorbeeld in het contact met klanten, op de locatie, op de website etc.? Kloppen de waarden met wie de organisatie echt wil zijn?

5 principes en de Levenslijn van Coherence

De vijf principes van een coherente organisatie volgen de Levenslijn van Coherence. 

De Levenslijn verbindt intentie met impact. Met de Levenslijn laat je zien hoe je dat wat je nastreeft vertaalt in concrete waarde voor anderen. De Levenslijn vertelt jouw unieke verhaal. Over wie je bent, wat je intentioneel nastreeft en werkelijk creëert. Over waar je in gelooft en wat je feitelijk doet om van betekenis te zijn. 

Meer over Coherence >>