Wat betekent het eigenlijk als we spreken van een coherente organisatie, ofwel ‘een organisatie die klopt’?

We hebben de 5 principes van een coherente organisatie voor je op een rij gezet. Hoe coherent is jouw organisatie?

In deze post Principe 5: Creëer duurzame waarde

principes-impact

Een organisatie maakt impact als ze werkelijk van waarde is voor haar klanten. Een coherente organisatie is daarom continu gericht op het creëren van klantwaarde. Waardecreatie ontstaat als de organisatie voorziet in de behoeften die klanten hebben, bijvoorbeeld door iets op te lossen of toe te voegen.

Echte impact gaat verder dan dat. Een coherente organisatie richt zich niet alleen op het vervullen van directe klantbehoeften, maar wil dat haar impact doordringt tot het niveau van menselijkheid en duurzaamheid.

In antwoord op de waarde die een organisatie creëert krijgt zij ook iets terug: materiële waarde (zoals de prijs die de klant betaalt), een gevoel van voldoening bij de mensen van de organisatie en feedback die de bron is voor verdere ontwikkeling.

De coherentie-check

  • Wat wil jouw organisatie intentioneel voor anderen betekenen? Is het helder welke hoger doel ze nastreeft?

  • Op wie is de intentie gericht? Is duidelijk wie de klant werkelijk is?

  • Werkt de intentie inspirerend? Resoneert het en wordt de energie gevoeld om hier samen voor te gaan?

  • Heeft de organisatie positieve impact voor de klant? Of reikt haar impact verder tot het niveau van menselijke waardigheid en duurzaamheid?

5 principes en de Levenslijn van Coherence

De vijf principes van een coherente organisatie volgen de Levenslijn van Coherence. 

De Levenslijn verbindt intentie met impact. Met de Levenslijn laat je zien hoe je dat wat je nastreeft vertaalt in concrete waarde voor anderen. De Levenslijn vertelt jouw unieke verhaal. Over wie je bent, wat je intentioneel nastreeft en werkelijk creëert. Over waar je in gelooft en wat je feitelijk doet om van betekenis te zijn. 

Meer over Coherence >>