Core course | Mensbeeld in Coherence

Organisaties zijn continu in beweging en dat maakt dat mensen steeds meer onder druk komen te staan. Het ervaren van zin en betekenis en het kunnen werken vanuit eigen kracht en kleur worden hierbij steeds belangrijker. Van managers en coaches vraagt dit dat zij professionals vanuit een integrale benadering kunnen begeleiden bij professionele vraagstukken.

Organisaties zijn sociale organismes, waarin de mens de hoofdrol speelt. Mens en organisatie vormen daarmee een samenhangend geheel. Mensen zijn hierin geen resources of een verzameling van kennis en vaardigheden, maar scheppende wezens, die zoeken naar zingeving in hun dagelijks handelen.

In de course Mensbeeld in Coherence maak je langs theorie, oefeningen en een zelfanalyse kennis met een integraal mensbeeld op basis van Coherence. Dit mensbeeld biedt inzicht in de diepgaande relatie tussen mens en organisatie en geeft daarmee antwoord op cruciale vragen die hierbij spelen. Dit holistische perspectief biedt een grondslag voor begeleiding van professionals bij vraagstukken rond zingeving, samenwerking, leiderschap en autonomie.

mensbeeld-in-coherence

Inhoud

In de course Mensbeeld in Coherence maak je kennis met een holistisch perspectief op de mens en de mens als professional. In de course wordt stap voor stap een mensbeeld opgebouwd, dat uitgaat van een eenheid in lichaam, ziel en geest. Je ziet hierin het fysieke lichaam, de menselijke basisbehoeften, de mentale en emotionele framing, krachten en vermogens en de bronnen van zingeving in een samenhangend geheel. We gaan hierbij in het bijzonder in op de mens in zijn professionele leven.

Naast het vergroten van je kennis, doe je een zelfanalyse waarbij je jezelf beschouwt langs het integrale mensbeeld. Dit mensbeeld biedt een rijke basis voor het begeleiden van professionals en het begrijpen van gedrag en ontwikkeling binnen de context van een organisatie.

Onderwerpen:

 • Het fysieke lichaam van de mens

 • Levensprocessen en vitaliteit

 • Psychologie van de mens

 • Krachten in de menselijke ziel

 • Geestelijke kwaliteiten: intuïtie, inspiratie en verbeeldingskracht

 • Levensfasen en ontwikkeling

 • Fasen in de werkbiografie

Het programma bestaat uit vier hele dagen.

Docent en programmacoach
De course wordt gegeven door Herman van Kampen, grondlegger van het gedachtengoed Coherence. Daarnaast word je begeleid door je programma coach Judith Botman.

Persoonlijke leerdoelen
Voorafgaand aan het traject sta je stil bij je persoonlijke leerdoelen. Je doet dit zowel individueel als in een gesprek met je programmacoach. Wat wordt er in je huidige praktijk van je gevraagd? Wat is je intentie met deze course? Welke groei wil je doormaken? Wat is de gewenste opbrengst, inhoudelijk, persoonlijk en professioneel?

Werkvormen
De inhoud van de course is geheel gebaseerd op Coherence. We wisselen theoretische kennisoverdracht hierbij af met verschillende werkvormen die helpen om vanuit hogere niveaus van bewustzijn te zien en te ervaren. We doen dit onder meer via Coherence Opstellingen.

Studiemateriaal
Het studiemateriaal bij deze course bestaat uit een uitgebreide reader, instrumenten en een aantal praktijkopdrachten. Je kunt deze vinden in de Coherence Library.

Praktijkopdrachten
Je leert door middel van Action Learning: leren door toepassing, ervaring en reflectie. Bij elke sessie hoort een praktijkopdracht. Je maakt deze voor jezelf, voor meer zelfinzicht en begeleidt hiermee een proefpersoon.

Continue reflectie
Reflectie neemt een belangrijke plaats in binnen de course. Na afloop van elke sessie sta je stil bij je inzichten, ervaringen en leeropbrengst. Je blikt hierbij ook terug op je praktijkopdracht. Je verwerkt dit in een reflectiepaper.

Intervisie met groepsgenoten
Gedurende het traject verdiep je je inzichten en ervaringen in de praktijk met twee van je groepsgenoten. In de intervisiemomenten bespreek je de praktijkopdrachten en je persoonlijke ontwikkelvragen.

Eindopdracht en presentatie
Je rondt de course af met een eindpaper. Hierin zet je uiteen hoe je mensbeeld zich heeft ontwikkeld. Je illustreert dit onder meer aan de hand van de praktijkopdrachten die je hebt uitgevoerd. Je verbindt dit ook met de persoonlijke ontwikkeling die je hebt doorgemaakt.

Je presenteert je eindpaper in de laatste sessie aan je groepsgenoten.

Planning en doorlooptijd
De course bestaat uit 4 hele dagen. Opbouw van het programma is één hele dag, vervolgens een tweedaagse (incl. overnachting) en vervolgens nog een dag.

Studiegroep
Je leert in een groep van slechts 6-7 deelnemers. Hierdoor is veel ruimte voor dialoog en het delen van eigen vraagstukken en reflecties. Wij stellen elke groep zorgvuldig samen, zodat een goede balans bestaat in niveau en werkveld.

Locatie
De sessies vinden plaats bij House of Coherence in Den Dolder.

Certificering
Na een succesvolle afronding van de course ontvang je een certificaat.

Vervolg
Na afronding van de course nodigt je programma coach je uit voor een persoonlijk gesprek. Hierin blik je terug op de opbrengst van de course en bespreek je wat een passende vervolgstap is.

Investering
De investering voor deze course bedraagt € 2.395 excl. BTW. Ben je ZZP-er (geen BV) of betaal je de course privé, dan betaal je een gereduceerd tarief: € 1.995 excl. BTW. Dit is inclusief studiemateriaal, opdrachten, persoonlijk gesprek na afloop en arrangement (locatie, koffie/thee en evt. lunches en diners).

Opleidingskosten kunnen in enkele gevallen fiscaal aftrekbaar zijn. Meer informatie hierover vind je op de site van de Belastingdienst.

Op deze course zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.

Praktisch

 • 4 hele dagen

  Start: Februari 2020, zodra de groep compleet is

  Data worden in overleg met de deelnemers gepland

 • Voor managers, coaches, trainers en adviseurs die een hoogwaardige aanpak, methoden en instrumenten zoeken voor het integraal begeleiden van professionals

 • 6-7 deelnemers

 • Je kunt deelnemen nadat je eerst de principles course Coherentie in leiderschap hebt afgerond

 • House of Coherence in Den Dolder

 • € 2.395 excl. BTW

  Incl. materialen, verblijf, 1 hotelovernachting

Inschrijven

Kom kennismaken

Meld je nu aan voor het Lecture Integraal Organiseren
en ervaar zelf hoe Coherence werkt.
Een krachtige kennisimpuls voor slechts € 45.
Vertel me meer

Gratis adviesgesprek

Verken je mogelijkheden
In een persoonlijk gesprek leiden we je rond door het
programma en krijg je een advies op maat.
Vertel me meer

Testimonials

Een aanrader!

★★★★☆
De course 'Mens in ontwikkeling' heeft mij fundamentele kennis en inzichten gebracht, waarvan ik in de dagelijkse praktijk direct en indirect plezier heb en zal hebben. Het was een intensieve course met een niet vrijblijvend karakter: de inhoud, de presentatie en de groepsgewijze werkvormen genereren al gauw een stevige onlosmakelijke verbinding met het onderwerp en de andere deelnemers. Wat mij betreft een aanrader!
- Nico Heeman, directeur Advies & Support, Coloriet

Mensen echt leren begrijpen

★★★★★
In ‘Mens in ontwikkeling’ leer je vanuit welke contexten je naar de mens kunt kijken. Je kijkt hierbij niet alleen naar anderen, maar ook intensief naar jezelf. Je leert mensen en jezelf beter te begrijpen. Naast herkenning heeft deze manier van kijken mij ook heldere inzichten gegeven. Op basis van deze inzichten kan ik keuzes maken die mij helpen mezelf verder te ontwikkelen, passend bij mijn huidige levensfase. Daarnaast kan ik deze inzichten goed gebruiken bij het coachen van organisaties en hun medewerkers. Door de veilige, plezierige sfeer en omgeving die Judith en Herman creëren haal je het beste uit jezelf en de deelnemers uit elkaar. Deze course is een absolute aanrader. Iedereen kan eruit halen wat hij of zij nodig heeft.”
- Andrea de Boeij, ondernemingscoach

Inzicht in de rijkheid van de mens

★★★★☆
Prachtige leergang die je een mooi volledig beeld geeft van alle aspecten die een mens zo rijk is. Je gaat als het ware op reis en komt langs plaatsen die je wel vermoede dat ze er waren maar verder niet zo bewust van was. Je reisgenoten wijzen je weer op andere dingen die je zelf nog niet had opgemerkt. Kortom een verrijking!
- Marcel Pennings

Levenskunst

★★★★★
Het leven is een kunstwerk. Wij mogen daar dagelijks ons aandeel aan leveren. De course 'Mens in ontwikkeling' is voor degene die zich willen doorontwikkelen tot levenskunstenaar. Het kijk frame van Coherence helpt om de waarde te wegen van waar je vandaan komt, en wat op je wacht. Door actief deel te nemen dragen cursisten bij aan elkaars route. Deze course is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de samenhang der dingen en in het bijzonder die van zichzelf.
- Hessielle Kerkhoff

Poort naar een nieuwe wereld

★★★★★
Voor mij is deze opleiding de poort naar een nieuwe wereld geweest. Kennis en inzicht komen in deze opleiding samen om vanuit een nieuw perspectief weer de wereld in te kunnen stromen. Inhoudelijk en pragmatisch voor ieder mens die zich werkelijk wil verrijken, los van wat dan ook hij of zij in het dagelijks leven doet. Boeiende materie voor een ieder die niet alleen zichzelf maar tevens ook de samenleving om zich heen wil kunnen begrijpen. Ik kan deze opleiding dan ook van harte aanbevelen. Waardevol voor mens en organisatie.
- Alexander Plooij

Cadeau

★★★★★
De course 'Mens in ontwikkeling' zou een cadeau aan mijzelf moeten worden en dat is gelukt. Het was de tweede course die ik volgde na de Course Principes van coherentie. Het heeft mij breed inzicht gegeven in de mens en mijzelf. In de afgelopen 7 maanden heeft een bewustzijnsverschuiving plaatsgevonden en ben ik meer in balans met mijzelf en mijn omgeving. We hadden een fantastisch gemêleerde groep die onder leiding van Herman en Judith veel inspiratie uit elkaar hebben gehaald. Thnx!!
- Gerben de Boer, Manager, Heilig Groep

Andere programma’s in het Coherence Leiderschapsprogramma

Meer informatie?

Meer informatie