Course | Kunst van het Positioneren

Positioneren in ecosystemen met het Coherence Kompas

Organisaties maken deel uit van complexe ecosystemen. Ontwikkelingen in de externe omgeving zijn in toenemende mate met elkaar verbonden en stellen organisaties voor de grote uitdaging om dit goed in samenhang te brengen met het interne reilen en zeilen.

Hoe zorg je ervoor dat de organisatie helder positie kiest binnen haar ecosysteem? Hoe zorg je dat alle strategische ambities op een logische wijze met elkaar samenhangen en dat de hele organisatie vanuit dit volledige overzicht effectief wordt bestuurd? 

De course Kunst van het Positioneren is een toepassingsgericht programma, waarin je leert hoe je organisaties met behulp van het Coherence Kompas integraal in ontwikkeling brengt.

organiseren-in-ecosystemen

Inhoud

De course Kunst van het Positioneren bestaat uit 8 dagdelen: één hele dag, een tweedaagse (incl. overnachting) en een afsluitende sessie.

We starten wat filosofisch en met een kijk op de fenomenen van de huidige tijdgeest en de opgaven die deze meebrengen voor organisaties. Ook staan we stil bij wat dit vraagt van de managers, adviseurs en professionals die een rol spelen bij de ontwikkeling van deze organisaties.

Vervolgens gaan we praktisch aan de slag met het Coherence Kompas, waarmee je integraal kijkt naar organisaties en hun omgeving.

Onderwerpen

 • Organisaties in de huidige tijdgeest en de relevantie van het Coherence gedachtengoed

 • Fragmentatie versus samenhang

 • Introductie van het Coherence Kompas

 • Verkenning van de macro-omgeving, als basis voor de purpose van de organisatie

 • Analyse van het ecosysteem, als basis voor de guiding principles van de organisatie

 • In kaart brengen van het Value Model: waardecreatie voor klanten, mensen, stakeholders en de eigen organisatie

 • In beeld brengen van de strategische ambities: integrale besturing van de organisatie

Docent en programmacoach
De course wordt gegeven door Herman van Kampen, grondlegger van het gedachtengoed Coherence. Daarnaast word je begeleid door je programma coach Judith Botman.

Persoonlijke leerdoelen
Voorafgaand aan het traject sta je stil bij je persoonlijke leerdoelen. Je doet dit zowel individueel als in een gesprek met je programmacoach. Wat wordt er in je huidige praktijk van je gevraagd? Wat is je intentie met deze course? Welke groei wil je doormaken? Wat is de gewenste opbrengst, inhoudelijk, persoonlijk en professioneel?

Werkvormen
De inhoud van de course is geheel gebaseerd op Coherence. We wisselen theoretische kennisoverdracht hierbij af met verschillende werkvormen die helpen om vanuit hogere niveaus van bewustzijn te zien en te ervaren.

Studiemateriaal
Het studiemateriaal bij deze course bestaat uit een aantal uitgebreide handouts met theorie en opdrachten. Je kunt deze vinden in de Coherence Library.

Praktijkopdrachten
Je leert door middel van Action Learning: leren door toepassing, ervaring en reflectie. Bij elke sessie hoort een praktijkopdracht, die betrekking heeft op je persoonlijke ontwikkeling en professionele impact.

Continue reflectie
Reflectie neemt een belangrijke plaats in binnen de course. Na afloop van elke sessie sta je stil bij je inzichten, ervaringen en leeropbrengst. Je blikt hierbij ook terug op je opdrachten. Je verwerkt dit in een reflectiepaper.

Eindopdracht en presentatie
Je rondt de course af met een eindpaper. Hierin breng je met behulp van het Coherence Compass de strategische ambities van een organisatie in beeld.

Je presenteert je eindpaper in de laatste sessie aan je groepsgenoten.

Planning en doorlooptijd
Startdag, tweedaagse (incl. overnachting) en slotsessie. De doorlooptijd van de gehele course is ongeveer 2 maanden.

Studiegroep
Je leert in een groep van slechts 6 deelnemers. Hierdoor is veel ruimte voor dialoog en het delen van eigen vraagstukken en reflecties. Wij stellen elke groep zorgvuldig samen, zodat een goede balans bestaat in niveau en werkveld.

Locatie
De sessies vinden plaats bij House of Coherence in Den Dolder. Hier scheppen wij een plezierige context voor een impactvolle leerervaring.

Certificering
Na een succesvolle afronding van de course ontvang je een certificaat.

Vervolg
Na afronding van de course nodigt je programma coach je uit voor een persoonlijk gesprek. Hierin blik je terug op de opbrengst van de course en bespreek je wat een passende vervolgstap is.

Na afronding van de course kun je je weg vervolgen met één van de andere courses in het Coherence Leiderschapsprogramma.

Investering
De investering voor deze course bedraagt € 2.395 excl. BTW. Ben je ZZP-er (geen BV) of betaal je de course privé, dan betaal je een gereduceerd tarief: € 2.095 excl. BTW. Dit is inclusief studiemateriaal, opdrachten, persoonlijk gesprek na afloop en arrangement (locatie, koffie/thee en evt. lunches en diners).

Opleidingskosten kunnen in enkele gevallen fiscaal aftrekbaar zijn. Meer informatie hierover vind je op de site van de Belastingdienst.

Op deze course zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.

Praktisch

 • Start: Groep 4 | 17 mei 2021

 • Voor leiders, adviseurs en business professionals die krachtig leiding willen geven aan organisaties als onderdeel van duurzame ecosystemen

 • 6 deelnemers

 • Je kunt deelnemen nadat je eerst de Course Principes van Coherentie hebt afgerond

 • House of Coherence in Den Dolder

 • € 2.395 excl. BTW
Inschrijven

Testimonials

Wandel je toekomst tegemoet!

★★★★★
De course 'Kunst van het positioneren' geeft organisaties een helder en duidelijk handvat in de vorming en uitvoering van de strategie. Hierdoor krijgt de wens tot coherentie vorm. Hartelijk dank voor de inzichten en handvatten. Enorm inspirerend en hanteerbaar tegelijkertijd!
- Jelle Bartels

Je moet het in de context zien

★★★★☆
Wederom een mooie ontdekkingsreis met HoC mogen afleggen tijdens de training 'Kunst van het postioneren'. Genoten van de deelnemers, de inhoud, praktische toepasbaarheid en vooral het werken met de vloerplaten. Aanrader voor iedereen die 'het in de context wil zien'. De juiste dan wel te verstaan.
- Guido Boosten

Koning

★★★★★
Voor het eerst in een lange reeks studies, cursussen en courses mocht ik een troonrede houden. Voor het eerst werd ik uitgedaagd om vanuit mijn wijsheid te presenteren. Gevoed door de kennis, de oefening en de dialogen met medecursisten over het Coherence Kompas kon ik dat. Het ecosysteem, de voortdurende ademhaling tussen de binnen- en buitenwereld van de organisatie, toekomstdromen vertaald naar concreet handelen en spreken vanuit het hart! Deze training is aanbevelingswaardig voor iedereen die impact-vol wil bijdragen. Die bereid is om vanuit heelheid naar de wereld, de omgeving, de onderneming en zichzelf te kijken.
- Hessiëlle

Kom kennismaken

Meld je nu aan voor het Lecture Integraal Organiseren
en ervaar zelf hoe Coherence werkt.
Een krachtige kennisimpuls voor slechts € 45.
Vertel me meer

Gratis adviesgesprek

Verken je mogelijkheden
In een persoonlijk gesprek leiden we je rond door het
programma en krijg je een advies op maat.
Vertel me meer

Andere programma’s in het Coherence Leiderschapsprogramma

Meer informatie?

Meer informatie