Ontwikkeling en de cyclus van verdichten en verlichten

Eén van de hoofdwetten van Coherence is de wet van ontwikkeling. Deze zegt dat ontwikkeling ontstaat in de dynamiek tussen ‘verdichten en verlichten’.

Als je een idee tot werkelijkheid brengt is dat een proces van creatie. Het eerst nog abstracte idee, wordt steeds verder geconcretiseerd en – als het goed is – uiteindelijk gerealiseerd. Inherent aan dit proces is dat er steeds meer bij komt kijken. Meer factoren, meer actoren en doorgaans ook meer ‘gedoe’.

Ga maar na.

Een idee is er in een flits, een plan is vaak zo gemaakt. Maar zodra je gaat realiseren wordt er van alles opgeroepen. Vaak veel meer dan je eerder voor mogelijk hield.

Neem het idee om een verre reis te gaan maken. In de ideeënfase is alles nog mogelijk. De bestemming, de route, wat je gaat doen, wie je ontmoet. Het idee realiseren vraagt onderzoeken, het maken van keuzen, laveren tussen mogelijk- én onmogelijkheden. Hoe meer mensen, hoe meer meer meningen. En wat je wilt kost tijd en geld en aandacht.

Creatie leidt kortom tot ‘gedoe’.

Wie dit weet kan ermee dealen. Erkennen dat het erbij hoort en nodig is voor resultaat. Dat maakt het ‘gedoe’ niet altijd minder, maar wel beter te hanteren.

In samenspel met creatie en het steeds verder verdichten, wordt een tegengestelde beweging opgeroepen: de weg van het verlichten. Een weg van de veelheid naar de heelheid, van de vele bomen naar het complete bos. Een weg van reflectie en introspectie. Van abstract, naar concreet, naar abstract. Waarbij wat was de bron is voor iets nieuws en wat nieuw is het voorgaande overstijgt en omvat.

Herman legt uit hoe dit werkt. Luister maar in het audiofragment: